Vertrouw op de zeer ervaren therapeute Candice Nuyttens in hypnose praktijk te Antwerpen en Brasschaat. Ook online!

View Original

10 tips om komaf te maken met uitstelgedrag

We hebben in ons leven allemaal wel eens te maken met uitstelgedrag.

Je kent waarschijnlijk wel: je weet dat je je werk af moet krijgen, maar op de een of andere manier lijk je er niet toe in staat. Tot op het laatste moment aanmodderen, treuzelen en uitstellen. Soms dwingt de nodige stress en druk je om het werk uiteindelijk af te krijgen, maar soms krijg je het werk helemaal niet af.

Wanneer je uitstelgedrag niet weet aan te pakken zorgt dit voor een lijdensweg: je voelt je er slecht bij, het werk geraakt niet af of wordt slecht uitgevoerd.

Terwijl je uitstelt, heb je in je hoofd altijd een stemmetje dat je zou moeten werken. Een soort van open-taak-spanning. Hierdoor kan je dus niet volledig ontspannen zijn.

Daarenboven kan uitstelgedrag je het gevoel geven dat je een loser bent en je zelfbeeld kan hieronder beginnen lijden. Zo zou je de beperkende gedachten over jezelf kunnen krijgen en van jezelf vinden dat je iemand bent die het werk gewoon niet afkrijgt. Uiteindelijk gaat dit ten koste van je productiviteit wat op zijn beurt ook een impact heeft op jouw potentieel, zowel op het vlak van je skills, als financieel.

Gelukkig zijn er manieren en tactieken om je te helpen af te geraken van uitstelgedrag, en in dit artikel zullen we een aantal bewezen suggesties behandelen over hoe je voor eens en voor altijd kunt stoppen met uitstellen.

Twee verschillende soorten uitstelgedrag

Er zijn twee soorten uitstelgedrag: chronisch en acuut. Chronisch uitstelgedrag heeft een diepe, sterke en psychologische oorzaak die misschien niet zo gemakkelijk kan worden weggewerkt. Het kan zeker worden aangepakt, maar het vergt de nodige inspanning, introspectie, geduld en de bereidheid te werken aan jezelf.

Acuut uitstelgedrag kan bijvoorbeeld ontstaan door kleine stemmings- of energieschommelingen gedurende de dag, of andere kleine psychologische triggers die geen vast natuurlijk onderdeel van jouw psyche zijn (zoals een slechte dag hebben, bijvoorbeeld).

Daarom moeten chronisch en acuut uitstelgedrag op verschillende manieren worden aangepakt. Laten we beginnen met acuut uitstelgedrag, want dat is het gemakkelijkst op te lossen.

Acuut uitstelgedrag - je stelt van tijd tot tijd uit, wat normaal is

Acuut uitstelgedrag uit zich eerder als een voor jou ongewoon gedragspatroon.

Het is eigenlijk vrij eenvoudig om acuut uitstelgedrag te herkennen en het te onderscheiden van de chronische versie. Wanneer acuut uitstelgedrag je overvalt, gedraag je je anders dan gewoonlijk

Zelfs als je een super productief persoon bent, zal acuut uitstelgedrag je van tijd tot tijd overvallen. Daar kunnen veel redenen voor zijn:

  • Een laag energieniveau

  • Geïrriteerde emotionele toestand

  • Geen pauze nemen na het voltooien van een lange, veeleisende taak

  • Je vindt dat iemand anders de taak moet doen

  • Mensen die je niet mag, zijn betrokken bij het werk dat gedaan moet worden

  • Het is een soort taak die je niet leuk vindt (saai, met andere woorden)

  • Andere soortgelijke redenen

Het eerste wat je moet doen is achterhalen waarom je aan het uitstellen bent. Stel jezelf de vraag en observeer je innerlijke dialoog.

Dit is een belangrijke stap, want je kunt niet alle redenen voor acuut uitstelgedrag op dezelfde manier aanpakken. Eerst moet je de juiste diagnose stellen.

Als je wilt stoppen met uitstellen wanneer acuut uitstelgedrag je overvalt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen

Bewezen tips om acuut uitstelgedrag te overwinnen

1. Begin gewoon te werken

Verstand op nul: dwing jezelf om te beginnen en de eerste stap te zetten.

De eerste stap is altijd de moeilijkste. Als je ooit je kapotte auto hebt moeten duwen, weet je hoe dat gaat. Zodra je de auto in beweging krijgt, wordt het veel makkelijker.

Dus, wat je kunt proberen is om elke sprankel discipline die in jou zit, te mobiliseren en jezelf het mentale zetje te geven om de eerste stap te zetten. Soms werkt dat verrassend goed.

Na de eerste stap, vergeet je gewoon het uitstelgedrag en ga je aan de slag. Een hypnosesessie kan je helpen om deze vaardigheid in jou te activeren.

2. Manage je energie

Een belangrijk concept in time management is dat je niet alleen je tijd beheert, maar ook rekening houdt met je energieniveau.

Hoe gedisciplineerd je ook bent, je zult superproductieve dagen hebben en niet zo productieve. Op dezelfde manier heb je je piek productieve uren en minder productieve uren in de dag. Dit is persoonlijk.

Hier zijn een paar dingen die je hierbij kunnen helpen:

  • Push jezelf wanneer je je dagelijkse piekproductieve uren hebt, niet wanneer je energieniveau laag is

  • Doe een dutje of maak een wandeling en ga meteen daarna aan het werk als je moe bent

  • Neem na een periode van inspanning een pauze en laad zo je batterijen weer op

  • Los energievretende issues die je hebt met mensen uit je omgeving op. Communiceer na de nodige introspectie. Voeg hieraan een grote dosis relativering en krop zo weinig mogelijk zaken op.

Accepteer dat je soms gewoon niet in de stemming bent om productief te zijn en dat is oké. We zijn allemaal maar mensen.

Los dus eerst je persoonlijke energie issues op (te weinig energie, irritaties, frustraties,…), en van zodra je dit gedaan hebt, ga dan aan de slag met de taak die je hebt uitgesteld.

Sluit een deal met jezelf dat je een periode van inspanning altijd opvolgt met een periode van ontspannig. Je kan niet constant hard werken. Vroeg of laat zorgt dat meestal voor een burn-out. Onthou: inspanning> ontspanning, inspanning> ontspanning.

Het leven is een marathon, geen sprint. Neem dus regelmatig pauzes gedurende de dag (wandelen, even hangen, lezen, rekken, knuffelen, enz.) en een lange pauze aan het einde van de week. Zo zal je op andere dagen veel productiever zijn.

3. Doe andere, gemakkelijkere taken totdat je energieniveau zich herstelt

Wat gebeurt er meestal als je een taak uitstelt? Weet je nog toen je op school moest studeren bijvoorbeeld, hoe stelde je dat toen uit?

Je ging waarschijnlijk van je kamer naar de keuken om te kijken of al het eten nog in de koelkast lag en nam een hap of twee. Je moest plotseling naar het toilet. Je hebt een paar websites bekeken om je te ontspannen, wat berichtjes gestuurd, enzovoort.

Maar er is nog iets dat je waarschijnlijk hebt gedaan: je hebt je kamer en je bureau opgeruimd, alle notities geordend, je een beetje uitgerekt, met je klasgenoten gepraat over wat er in de toets zou kunnen staan, en andere semi-productieve taken.

Als niets anders werkt, kan je uitstelgedrag gebruiken als een bron van motivatie om andere belangrijke taken te doen.

De enige voorwaarde is dat je geen tijd verspilt aan domme dingen, maar in plaats daarvan ander werk afvinkt dat op dat moment als belangrijk gemarkeerd staat op je to-do lijst.

Wanneer de deadline voor de uitgestelde taak nadert en meer druk op je legt, zul je het gewoon afkrijgen. Vecht niet tegen uitstelgedrag, maar doe in plaats daarvan andere belangrijke dingen die je op dat moment wel afgaan.

Chronisch uitstelgedrag - een hardere noot om te kraken (maar het kan)

Chronisch uitstelgedrag verschilt sterk van de acute versie omdat er vaak een diepere en complexere psychologische reden achter zit.

Je verkeert in een staat van chronisch uitstelgedrag als je voortdurend bepaalde soorten taken uitstelt of, erger nog, alle taken.

Hier zijn de meest voorkomende redenen voor chronisch uitstelgedrag:

  1. Gebrek aan assertiviteit, angst en zelfsabotage

  2. Onredelijk hoge doelen en verwachtingen (waarvan je diep van binnen weet dat je ze niet kunt waarmaken)

  3. Luiheid

  4. Ongezonde levensstijl

  5. Een gebrek aan vaardigheden of de keuze voor een passie die toch niet bij je past

  6. Perfectionisme en andere beperkende copingstijlen

Bewezen tips om chronisch uitstelgedrag te overwinnen

1. Verhoging van je zelfvertrouwen

Een gebrek aan zelfvertrouwen is de nummer één reden waarom mensen meestal uitstellen. De bron van een gebrek aan zelfvertrouwen ligt vaak in de kindertijd, bij het opgroeien.

In plaats van vertrouwen, autonomie, initiatief en competentie, kunnen zich doorheen de tijd beperkende gevoels ontwikkelen zoals wantrouwen, schaamte, schuldgevoel, twijfel of minderwaardigheid.

Gelukkig komt een gebrek aan zelfvertrouwen vooral voor in een specifieke context. Bijvoorbeeld, iemand die zeer assertief en competent is op een voetbalveld is dat misschien niet in intellectuele zaken. Een succesvolle professor is misschien niet zo vaardig als het op geldbeheer aankomt.

Op dezelfde manier zijn er meestal gebieden in het leven waar je weet hoe je jezelf moet laten gelden en andere waar je dat niet weet. Als het op het eerste aankomt, stel je het uit.

De enige manier om dit te verhelpen is door te leren hoe je je op een gezonde manier kunt laten gelden op dat gebied van het leven.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen:

Je assertieve gedrag nabootsen op gebieden waar je je minder assertief voelt

Zoek met de hulp van een coach naar de onderliggende redenen voor uitstelgedrag te onderzoeken

Eén of meerdere hypnosesessies kunnen je helpen assertiever te worden en je zelfvertrouwen te versterken. Ook is deze aanpak heel geschikt ter versterking van je zelfbeeld.

2. Overwin de angst om te falen of de angst voor succes

Uitstelgedrag kan ook het gevolg zijn van angst. De twee meest voorkomende angsten die verband houden met uitstelgedrag en die jou mogelijk tegenhouden, zijn de angst om te falen en de angst voor succes.

Er is een groot verschil tussen gekwetst worden door mislukking, een herstelperiode doormaken, nadenken over wat je geleerd hebt en het dan opnieuw proberen, en door traumatische ervaringen verlamd zijn door de angst.

Toch is mislukking een integraal onderdeel van succes. Succes is niets anders dan van de ene poging naar de volgende gaan zonder op te geven, totdat je slaagt.

Dus, als je sneller wilt slagen, moet je meer falen. Je moet leren om mislukkingen te aanvaarden en er voortdurend uit te leren. Jezelf gunnen om de dingen al lerend te ontdekken. Geef jezelf de ruimte om ‘al doende’ ergens beter in te worden.

Het is misschien moeilijk te geloven, maar er is nog een andere angst die je kan tegenhouden en die je doet aarzelen - de angst voor succes.

Succes brengt dingen als roem, financiële overvloed, in het middelpunt van de belangstelling staan, een goed gevoel over jezelf, enzovoort. Als je niet het gevoel hebt dat je succes verdient en alles wat daarbij komt kijken, zul je hoogstwaarschijnlijk een of andere vorm van zelfsabotage plegen.

De technieken om angsten te overwinnen zijn vergelijkbaar met de technieken die in assertiviteitstraining worden gebruikt. Stel jezelf bloot aan kleinere uitdagingen, neem deel aan groeps- of individuele therapie om de onderliggende redenen te onderzoeken, en probeer technieken zoals visualisatie, affirmaties, enz. Hypnose is een snelle manier om oude patronen te vervangen door nieuwe, gewenste gedragingen.

3. Zorg ervoor dat je geen onredelijk grote doelen en verwachtingen hebt in het leven

Ja, we moeten allemaal groot durven dromen. Maar het leven heeft zijn beperkingen, en we moeten ervoor zorgen dat we niet verstrikt raken in narcistische grandioosheid, gedreven door volstrekt onrealistische verwachtingen over hoe snel we iets kunnen bereiken.

Onrealistische verwachtingen leiden tot teleurstellingen, en grote teleurstellingen in het leven kunnen leiden tot uitstelgedrag of opgeven.

Wanneer je onrealistische doelen hebt, en je realiseert je na je eerste poging dat het veel moeilijker zal zijn om ze te bereiken dan je dacht, dan kan uitstelgedrag ontstaan. Dit wordt de Vallei der Wanhoop genoemd en maakt deel uit van het Dunning-Kruger effect. Je kunt aan jezelf gaan twijfelen en je afvragen of je wel hebt wat nodig is om je doelen te bereiken. Je worstelt een tijdje met uitstelgedrag, en al snel geef je het op.

Er zijn ten minste twee dingen die je eraan kunt doen:

Concentreer je meer op het proces dan op het resultaat; niets wat de moeite waard is komt gemakkelijk

Heb grote dromen, maar begin klein; benader je doelen in kleine stapjes

4. Als je denkt dat je een lui persoon bent, doorbreek dan deze beperkende gedachte en ga voor een mindshift, een identiteitsshift

Als je jezelf ziet als een lui persoon, is de beste oplossing om die perceptie van jezelf te veranderen.

Als je voor eens en voor altijd af wilt rekenen met uitstelgedrag als gevolg van luiheid, zul je jezelf eerst moeten zien als een ultra-productief persoon. Maar voor het zover is, moet je eerst je onderliggende overtuigingen onderzoeken.

Vraag jezelf af: "Welke overtuigingen ondersteunen mijn luiheid?" Stel jezelf voor als een ultra-productief persoon, die nooit last heeft van uitstelgedrag. Hoe ziet je leven eruit? Zie je enige voordelen?

Hier zijn nog een paar ideeën die je kunnen helpen:

Visualiseer je nieuwe identiteit en probeer je goed over jezelf te voelen.

Schrijf de beloningen op die je krijgt als je harder je best doet (je waarom). En zorg ervoor dat je jezelf ook echt beloont voor kleine inspanningen.

Probeer je nieuwe identiteit te ondersteunen met kleine productiviteitsacties - waar je normaal zou treuzelen bij een kleine taak, doe je die nu meteen.

Als je jezelf niet ziet als een lui persoon en je bent het eigenlijk wel (we hebben allemaal blinde vlekken), dan moet je je er eerst bewust van worden. De nodige introspectie kan je hierbij helpen.

Misschien kun je 10 mensen in je professionele en persoonlijke leven vragen of ze je als een lui persoon zien. Of vergelijk je werkprestaties met die van 5 andere mensen die dezelfde functie hebben als jij. Dat kan een goed begin zijn.

5. Verbeter je levensstijl om meer energie te hebben

Als je niet veel energie hebt, is het heel normaal om de dingen uit te stellen. 

Een gebrek aan energie kan worden veroorzaakt door overwerk, burn-out en tijdelijke uitputting, maar het kan ook worden veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Als je slechte eetgewoontes hebt en niet beweegt, kunnen kleine veranderingen al een grote verbetering betekenen voor je productiviteit.

Hier zijn een paar aanbevelingen om je levensstijl te verbeteren:

  • Zorg voor voldoende slaap (7 - 8 uur) en zorg ervoor dat het kwaliteitsslaap is

  • Eet een gezond dieet met veel groene groenten, gezonde vetten en weinig suiker

  • Eet een paar kleinere maaltijden gedurende de dag, zodat je insulinegehalte stabiel blijft

  • Vermijd ongezonde snacks

  • Ondersteun je lichaam met enkele basissupplementen

  • Doe een paar keer per week aan lichaamsbeweging

  • Drink voldoende water

  • Zorg ervoor dat je je lichaam en geest niet saboteert met verslavingen

Er zit geen diepgaande filosofie achter, het gewoon doen is de boodschap. Ga vroeg slapen, voeg groenten toe aan je maaltijden, heb altijd gezonde snacks binnen handbereik, ga elke dag wandelen of sporten, drink water, enzovoort. 

Introduceer elke maand een van deze dingen in je leven, en over een half jaar zal je genieten van een compleet nieuwe jij.

Als we het hebben over een gezonde levensstijl, moet je speciale aandacht besteden aan verslavingen. Er zijn veel verslavingen die je leven en je productiviteit kunnen verwoesten en die ervoor kunnen zorgen dat dingen uitstelt. 

Deze verslavingen zijn bijvoorbeeld:

  • Te veel chocolade en zoetigheden

  • Tot diep in de nacht tv-kijken

  • Te veel slapen

  • Alcohol: Veelvuldig ‘iets gaan drinken’ of thuis ‘aperitieven’,

  • Vluchten in roken of drugs

6. Ontwikkel een nieuwe set vaardigheden die je zullen helpen om te gaan met meer veeleisende taken

Als je vaardigheidsniveau voor een bepaalde taak hoog is en de taak in kwestie is zelfs niet een beetje uitdagend voor je, dan raak je verveeld en ga je misschien uitstellen. 

Op dezelfde manier, als een taak veel te veeleisend is en je vaardigheden ontbreken, zullen je acties worden gehinderd door zorgen, angst, en uitstelgedrag.

Om het van een andere kant te bekijken - in de psychologie kennen we de comfortzone, de leerzone en de paniekzone. 

Als een taak veel te uitdagend is voor uw huidige vaardigheden, duw je jezelf rechtstreeks in de paniekzone. In de paniekzone kan je geconfronteerd worden met zulke hevige negatieve emoties, dat het veel moeilijker wordt om uit je comfortzone te gaan voor de volgende poging, wat resulteert in chronisch uitstelgedrag.

Overschat nooit wat je in een maand kunt bereiken, maar onderschat aan de andere kant ook niet wat je over een paar jaar kunt bereiken.

Er zijn twee dingen die je kan doen. Het eerste is om niet meer hooi op je vork te nemen dan je op een bepaald moment kan handelen. 

Het andere wat je kan doen is nieuwe competenties ontwikkelen. Je kan een online cursus volgen, een hypnotherapeut, coach of mentor zoeken, extra onderwijs volgen enz. 

Het kan heel bevredigend zijn om aan jezelf en aan je omgeving te laten zien welke nieuwe competenties je hebt verworven, en dat kan een geweldige motivator zijn om uitstelgedrag te overwinnen.

7. Vind een nieuwe passie die je energie geeft

Om zeer gemotiveerd te zijn en om niet te maken te krijgen met chronisch uitstelgedrag, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je doelen volledig in lijn zijn met je levensvisie, je talenten, je competenties en waarden.

Dat is waar intrinsieke motivatie vandaan komt. Als je doelen niet overeenkomen met je echte zelf, zal je nooit gemotiveerd genoeg zijn om ze te bereiken, omdat ze niet je échte passie zijn. Ga op zoek naar dat wat je energie geeft en waar je al doende ook beter in wordt.

8. Zorg ervoor dat perfectionisme je niet tegenhoudt

Perfectionisme kan de reden zijn dat je constant aan het uitstellen bent.

Perfectionisme is een gevolg van cognitieve vervormingen, anders gezegd beperkende of onjuiste gedachten en overtuigingen, en hieronder staan een paar voorbeelden van hoe cognitieve vervormingen kunnen bijdragen aan uitstelgedrag en hoe negatief denken en giftige overtuigingen je ervan weerhouden om in actie te komen:

  • Alles-of-niets denken: Ik moet het perfect doen of ik doe het helemaal niet.

  • Overgeneralisatie: Ik doe dit soort taken nooit goed, dus waarom zou het deze keer anders zijn? Het is beter als ik het helemaal niet doe.

  • Mentale filter: Ik moet met die vervelende persoon aan deze taak werken. Ik kan er niets goeds uit halen behalve frustratie en vernedering.

  • Negatieve benadering: Ik zou niet degene moeten zijn die deze taak uitvoert.

  • Conclusies trekken: Hoe dan ook, ik zal niet beloond worden voor het voltooien van deze taak.

  • Minimaliseren: Het is weer een onbelangrijke taak die ik moet doen, ook al zou iemand anders het gemakkelijk kunnen doen.

  • Emotionele redenering: Ik heb geen zin om deze taak te doen, dus het zal wel niet de moeite waard zijn.

  • ‘Moeten’ - verklaringen: Ik zou beter moeten presteren in het leven en ik had deze taak allang af moeten hebben. Heeft het eigenlijk wel zin om het nu af te maken?

  • Etiketteren: Ik ben een lui persoon, als ik altijd uitstel, waarom zou ik dan met deze taak ook niet uitstelgedrag vertonen?

Vaak leidt alles-of-niets denken tot perfectionisme, en perfectionisme leidt tot uitstelgedrag. Omdat ik het niet perfect kan doen, wil ik het helemaal niet doen.

Je bent nooit tevreden met je resultaten, dus waarom zou je er nog iets aan toevoegen waar je gewoon niet trots op zult zijn? Maar in werkelijkheid is dit het soort giftig denken dat je ervan kan weerhouden iets te bereiken in het leven.

De beste oplossing voor elke cognitieve vervorming is introspectie en zelfreflectie. Een goede techniek om je innerlijke criticus van antwoord te voorzien en beperkende gedachten en gedragingen te doorprikken en vervangen door nieuwe patronen. Probeer het, het kan je leven voor altijd veranderen.

De samenvatting - Hoe voor eens en voor altijd te stoppen met uitstellen

Nu zou je een goed beeld moeten hebben van uitstelgedrag en wat je er aan kunt doen. De volgende keer dat je uitstelgedrag vertoont, bepaal dan eerst met wat voor soort uitstelgedrag je te maken hebt en zoek de echte bron.

Nadat je het type en de bron van het uitstelgedrag hebt vastgesteld, heb je nu verschillende tools tot je beschikking die jou kunnen helpen er voor eens en voor altijd mee af te rekenen. Hieronder vind je de samenvatting van alle technieken die we hebben genoemd.

Acuut uitstelgedrag

Algemeen advies

  • Dwing jezelf (zachtjes) om de eerste stap te zetten

  • Gebruik timeboxing (vooraf beperken van de hoeveelheid tijd die je aan een bepaalde activiteit wil en mag besteden. Dit om te voorkomen dat iets uitloopt)

  • Vecht er niet tegen, doe in plaats daarvan andere belangrijke dingen die minder weerstand oproepen

Tijdelijk weinig energie

  • Maak een wandeling

  • Doe een dutje

  • Focus op je dagelijkse piekproductiviteit en zet in op die momenten

  • Ga pas weer aan het werk als je weer bent opgeladen

Overwerkt of opgebrand

  • Neem een paar dagen vrij

  • Beperk het werk in uitvoering

  • Herbron jezelf, reset jezelf door vernieuwing

In een geïrriteerde emotionele toestand verkeren

  • Maak een wandeling of doe een dutje

  • Doe iets actiefs

  • Accepteer het, weet dat het zal passeren

  • Met mensen praten: ventileren

  • Luister naar muziek

  • Werk verder van zodra je gekalmeerd bent

Je denkt dat een taak niet jouw werk is

  • Wees blij dat je iets nieuws leert

  • Concentreer je op de positieve dingen die je eruit kunt halen

  • Doe het gewoon, denk er niet te veel over na

Mensen die je niet mag zijn erbij betrokken

  • Je kan van iedereen en elke situatie iets leren

  • Kies voor respect en professionaliteit

  • Focus op de positieve dingen die je eruit kan halen

  • Doe het gewoon: actie is de beste remedie

Het is het soort taak dat je gewoon écht niet leuk vindt

  • Delegeer

  • Besteed uit

  • Automatiseren

  • Doe het gewoon zodat het snel(ler) gedaan is

  • Train jezelf om saaie taken te doen, in monotomie kan je ook rust vinden als je het aldus bekijkt

Chronisch uitstelgedrag

Gebrek aan assertiviteit

  • Stel je intentie in: neem jezelf voor om assertiever te worden door hiermee actief aan de slag te gaan

  • Falen loskoppelen van eigenwaarde: gun jezelf om ‘te leren door te doen’

  • Jezelf zien als een succesvol persoon: focus op je verwezenlijkingen: hoe klein ook

  • Visualiseer: wat wil je jezelf zien doen en hoe? Hoe specifieker de visualisatie is, hoe beter

Grote doelen en hoge verwachtingen

  • Het is ok om groot te dromen, maar wees tevreden met kleine stappen in die richting

  • Hak in mootjes: voer uit in fases zodat het overzichtelijk blijft

  • Vertrouw op het proces, het resultaat zal later volgen

  • Focus op de kleine dingen die je elke dag kunt doen op weg naar je doel

Luiheid

  • Kies voor een identiteitsverandering

  • Doe dit door middel van kleine acties

  • Geniet van de beloningen die je krijgt door de inspanning die je gedaan hebt

Ongezonde levensstijl

  • Slaap voldoende

  • Eet voldoende gezonde voeding. Je hebt nood aan vitamines en mineralen: groenten, fruit, proteïnes,…

  • Beweeg vaak

  • Drink genoeg water

  • Pak verslavingen aan

Een gebrek aan vaardigheden

  • Kies ervoor om jezelf in een actieve ‘leer-staat’ te brengen, eerder dan in een staat van paniek of in een al te lange comfortzone

  • Heb een duidelijk doel en een krachtige ‘waarom?’

  • Focus jezelf op de nodige inspanningen en gun jezelf de tijd om te groeien in je vaardigheden

Valse passie

  • Is jouw passie écht die van jou of eerder die van iemand anders? (beïnvloeding door je omgeving, opvoeding,…)

  • Kom erachter wat jij zelf echt wil zodat je meer enthousiasme en een sterkere drive kan ervaren bij het uitvoeren van je passies

Perfectionisme en andere cognitieve vervormingen

  • Werk eraan om beperkende copingstijlen om te zetten naar betere, gewenste copingmechanismes

Wat zijn redenen voor uitstelgedrag?

Iedereen kan te maken krijgen met periodes van uitstelgedrag. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom dit gebeurt:

  • Een laag energiepijl

  • In een geïrriteerde of emotionele toestand verkeren

  • Geen pauze nemen na het voltooien van een lange, veeleisende taak

  • Je vindt dat iemand anders de taak moet doen (als die aan jou gedelegeerd was)

  • Mensen die je niet mag, zijn betrokken bij je werk

  • Het is een soort taak die je niet leuk vindt (saai, moeilijk of stresserend)

  • Andere soortgelijke redenen

Lees meer over hoe ujedit kunt vermijden in ons artikel.

Hoe uitstelgedrag aanpakken?

Er zijn verschillende manieren om dit te doen, sommige werken bij sommige mensen en sommige bij anderen. Hier is een lijst met bewezen tips die voor iedereen zouden moeten werken:

  • Forceer jezelf even en begin gewoon met werken

  • Manage je energie, niet je tijd

    Doe andere, makkelijkere taken tot je energieniveau zich herstelt

  • Bekijk andere tips over hoe uitstelgedrag te verslaan in het artikel

Wat houdt uitstelgedrag in?

Je kent vast het gevoel wel: je weet dat je je werk af moet krijgen, maar op de een of andere manier ben je er niet toe in staat, je bent tot op het laatste moment aan het klungelen. Je geraakt zo in tijdsnood. Uiteindelijk dwingt stress en druk je dan uiteindelijk het werk af te krijgen; of, in een nog slechter scenario, je krijgt het werk helemaal niet af.

Er zijn veel trucs en tactieken om je te helpen stoppen met uitstellen, en in dit artikel zullen we een aantal bewezen suggesties behandelen over hoe je voor eens en voor altijd kunt stoppen met uitstellen.

Vind de beste bewezen trucs in ons artikel hier.

9 dingen om uitstelgedrag te overwinnen

  • Hypnose werkt echt: kies voor hypnotherapie om je te begeleiden bij onderstaande actiepunten, zodat de gewenste gedragsveranderingen sneller bekomen worden

  • Verbeter je assertiviteit door een gerichte aanpak

  • Overwin de angst om te falen of de angst voor succes

  • Zorg ervoor dat je geen onredelijk grote doelen en verwachtingen hebt in het leven

  • Verbeter je levensstijl om meer energie te hebben

  • Als je van jezelf vindt dat je een lui persoon bent, maak dan een identiteitsverandering

  • Ontwikkel een nieuwe set vaardigheden die je zullen helpen om te gaan met meer veeleisende taken

  • Vind een nieuwe passie die werkelijk bij jou past

  • Zorg ervoor dat perfectionisme je niet tegenhoudt

Lees er meer over in ons artikel.